Tuesday, October 15, 2024

Professor Mait Metspalu loeng. 9.10.2024

 

Osales 9 seltsilist ja 9 külalist.


Seekordse koosoleku kuulutus oli lubanud:

Hiljuti avatud portaalis MinuGeenivaramu saavad enam kui 200 000 geenidoonorit muuhulgas teavet oma geneetilise päritolu kohta. Kasutajale avanevaid tabeleid ja skeeme aitab lahti seletada ning muust uuemast geenide valdkonnas räägib Tartu Ülikooli genoomika instituudi direktor, evolutsioonilise genoomika professor Mait Metspalu "Geenid ütlevad, kust sa pärit oled."

Kõigepealt aitäh Jussile, tänu kellele lugupeetud professor meil tõesti ka külas oli! Ja geenid said tõepoolest slaididel särada. Kaks tundi möödus kuulajate pingsas tähelepanus ning kuigi paljustki ei saanud väga täpselt aru, igav ei olnud hetkekski. Pisut järele mõeldes asetusid ka eespool mainitud geneetilise päritolu tabelid-skeemid kenasti suuremasse pilti. Ainult et tohutult palju suuremasse!

Mängu astusid fülogeneetiline puu, autosoomid, põhikomponentanalüüs ja ajaliselt ikka praktiliselt sealtmaalt alates, kus inimliik üldse tekkis. Nende vahele ilmusid õnneks ka tavainimesele täitsa hästi mõistetavad väited ja teemapüstitused:

- üksteisega supersarnased eestlaste omavahelised erinevused on väikesed, aga olulised

- kas põllumajandus levis inimestega või levis ainult teadmine?

- mis ajal on Eestisse tulnud need, kes nüüd laulupeol laulavad?

- keelesugulased ei pruugi olla geneetilised sugulased.

Tore oli kuulda meiepoolseid asjalikke küsimusi ning sedagi, et kord aastas, jõulude paiku, tegeleb professor Metspalu sama asjaga, mis meiegi - oma suguvõsa uurimisega! 

Kõike küsida seekord muidugi ei jõudnud (näiteks: mida see õieti tähendab, kui sul on neandertallase geeni naabrist rohkem või vähem?), kuid hea uudis on see, et on lootust teemaga jätkata juba järgmisel aastal toimuval EGeS-i juubelikonverentsil. Ning vahepeal jõuab ka ise juurde guugeldada. 

Kalev Toomi foto

Oluline toimub taustal: seltsi juhatuse esimees Aare Pällin uurib professor Metspalu võimalusi tulla esinema EGeS-i juubelikonverentsile. Urmas Madiste foto




No comments:

Post a Comment