Friday, February 17, 2023

15.02.2023 veskihuvilised Nooras 2

 

Osales 9 seltsilist ja 1 külaline.

Võib kohe hakatuseks ausalt ära öelda, et pole lootustki seekordset kokkusaamist paarikümnesse lausesse ära mahutada. Ka need, kellel endal just midagi kaasa rääkida ei olnud ning paljust isegi ehk aru ei saanud, võisid nautida kahe kirgliku veskihuvilise info- ja pildirohket esitust ning elavat mõttevahetust asjatundjatega kuulajate seas.

Nimelt olime ettevaatamatult ühte õhtusse planeerinud kaks ettekannet:

Juss Konks „Vesiveskid Otepää kõrgustiku idaküljel“ ning

Uuno Ojala „Töötavaid veskeid Kagu-Eestis otsides 1986-1992“,

mille tulemusena pea kolmetunniseks kujunenud koosviibimise võib lühidalt kokku võtta sõnadega: „kes kohal polnud, see ilma jäi“.

Arvestades, et Eestis on olnud rohkem kui 1200 veskit (nt 1938. aastal 1223, neist Tartumaal 228), seejuures kõiki väikeseid, vaid oma tarbeks jahvatanud taluveskeid pole vist kuskil ja korraga kirja pandudki, oli suureks abiks, et 1) seekord keskenduti eeskätt vesiveskitele 2) mõlemal esinejal oli hea ülevaatlik kava, Jussil koguni skeem, mis aitas publikul veskiradadel sammu pidada ning annab ka ülevaate, mis veskitest juttu oli.


Kõik nad on esitlejatel oma jalaga läbi käidud, lisaks Veskivaramust jm pärit vanadele piltidele ja plaanidele saime näha palju originaalfotosid, vürtsitatud isiklike muljete ja mälestustega.


Pärlijõe veskipere 1938. aastal
 VK F 356:1 F/n, Võrumaa Muuseum, 
http://www.muis.ee/museaalView/1077352

Veskihuvilisi ühendav Veskivaramu tähistab sel sügisel oma 20ndat tegevusaastat. Sel puhul on septembris tulekul Veskikonverents ja avatud veskite päev. Lähemalt saab lugeda ikka:

https://veskivaramu.ee

Mõned koosolekul ja selle järel tekkinud mõtted ja küsimused: 

* Veskivaramu ja genealoogide ühine huvi võiks olla möldrite elu- ja suguvõsalood. Kui iga seltsiliige võtab uurida kasvõi ühe veskist pärit perenime, saab juba kenakese andmebaasi.

* Veskite kohta võiks ju olla omaette kaardirakendus. Kas selles suunas on midagi teoksil?

* Üksjagu piirkondi on kaardistatud (vt Veskipiirkondade kaardid Veskivaramus), huvitav, et just meie nurk on sealt täiesti puudu.


Igatahes hoiame toimuval silma peal, loodame edenevale koostööle ning jääme ootama järgmist veskikoosolekut.



No comments:

Post a Comment