Wednesday, March 9, 2022

Rännuajast unistades. Koosolek 02.03.2022

 

Hoolimata sellest, mis maailmas toimub, tuleb ükskord ikka kevad ja suvi ning kurja ees meelt heitmata on plaanis üheskoos jälle ka mõni väljasõit ette võtta. Kuhu siis järgmiseks?

Pange vaim valmis – giidina tegutsenud Vello kutsub meid Sangaste lossiga tutvuma! Ning kui juba nii kaugele sõidame, siis vaatame seal kindlasti muudki.

Jätkuvalt on päevakorras Rannu kihelkond. Kuna aga tee Tartust sinna viib pikuti läbi Nõo kihelkonna, siis tekkis küsimus, et kas on ehk sealgi midagi, mis rännuhuvilist peatuma kutsuks?

Mööda Tartu-Valga teed Elva poole sõitjale paistab kätte Nõo kiriku torn ja Tõravere observatooriumi kuppel, Luke mõisas kuuldukse usinalt tegutsetavat...

Ettekantud esitlusega „Mida Nõo kihelkonnas vaadata?“ (koostas Vilja Pärn) sai selgeks, et lihtsalt läbisõidul ei tee siin midagi ära – olgugi uhkeimaks hooneks piparkoogilik Luke kärnerimaja, on ka paljudest teistest mõisatest siiski üht-teist alles ja mis eriti tore – mitmel meie seltsilisel on neist ühe või teisega isiklikud seosed ja mälestused. Lisaks veel pisutki lähemal uurimisel välja ilmuvad lood ja jäljed üle Eesti tuntud inimestest, kellest nii mõnigi just Nõo surnuaial oma rahupaiga leidnud.

Nii et lähemas kavas on ka Nõo kihelkonnas üks põhjalikum ringsõit korraldada.

Täpsem teave peatselt listis, kõik soovid, ettepanekud ja huvilised oodatud.

Seniks kuulamiseks Kristjan Luhametsa autoriveerandtund Pereraadios

https://e-kirik.eelk.ee › koguduse-lugu-noo

ning lugemiseks Agnes-Asta Marandi „Lehekülgi Nõo ajaloost“ I-IV ja „Meie Meeri“.


Osales 6 seltsilist, olime taas külalislahkes Noora õppeklassis.


Keeri mõis. Postkaart XX sajandi algusest

Sügismeenutus Lukelt

No comments:

Post a Comment