Friday, January 28, 2022

Maimu Kiiku meenutades. 26.01.2022

Seekordse kohtumise eellugu ulatub eelmise aasta kevadesse, kui käisime lahkunud seltsiliikmetele genealoogiapäeva tähistades küünlaid panemas. Igaühe kohta oskas ikka keegi paar lauset öelda, kuid Maimu Kiiguga jäime miskipärast hätta. Enamus kohaletulnuist oli teda vähemasti näinud, mõned ka Maimu legendaarses maakodus külas käinud, kuid – kas olid need mälupildid veel liiga värsked või Maimut liiga palju, igatahes sõnadesse me ei osanud teda mahutada.

Taaskord aitäh meie Virvele, kes leidis kõige parema võimaliku lahenduse ja otsis välja telefoninumbri ning aitäh Maretile, kes nõustus kiilasjäises õhtuhämaruses Noorasse tulema.

Äraarvamata südamlikuks ja huvitavaks kujunenud kohtumisel rääkis Maimu Kiigu tütar  oma emast.

Õpetajast, jutuvestjast, lugude kogujast ja talletajast, kõikvõimalikul põhjusel kokkutulekute korraldajast, külalislahkest võõrustajast, väsimatust maailmauudistajast.

Saatjaks rohke pildimaterjal, lapsepõlvemälestused ja pisikesed armsad detailid. Avaslaidilt elusuuruses otse objektiivi vaatav Maimu näis lausa füüsiliselt kohal olevat.

Pisut nii, nagu ta kunagi klassi ees oli oma lapse suhtes ikka eriliselt nõudlik olnud. Nüüd igatahes võis ta vägagi rahule jääda, nähes, kuidas publik ligi kaheks tunniks äravõlutud sai.

Lehitsesime Maimu koostatud albume, rullisime lahti kogu õppeklassi laiusesse ulatuva Moodiste sugupuu (kui palju kordi oli Maimu ise seda teinud!) ning saime taaskord kinnitust, kui ühendatud me siin kõik oleme – olgu siis inimeste, kohtade või sündmuste kaudu.


Internetis on peaaegu kõike - pigem osutub tihti probleemiks suure hulga seast just hetkel vajaliku leidmine. No kes oleks tulnud selle peale, et Maimu Kiike lihtsalt genist otsida? Aga seal ta on:

https://www.geni.com › people › Maimu-Kiik

koos pika ülevaatega elust ja tegevusest ning lingikoguga. Seega on väga kena konspekt olemas, kust järgmisel korral noppeid korjata.

Küll aga lisab mistahes loole eriliselt hõrgu nüansi jutustaja isiklik kokkupuude. See ei pruugigi väljenduda kes teab mis lisainfos, kuid emotsioon on võrreldamatult teine. 



Lisaks Mareti tehtud ühisselfile jääb meiega tema lahke lubadus huvilistel Maimu ja Lembit Kiigu koduse arhiivi toatäit materjali kasutada ning Maimu Kiigu koostatud "Minu kodud". 


Kohale oli saanud tulla 6 seltsilist.


No comments:

Post a Comment