Friday, May 29, 2020


Talgupäev Raadil 27. mail 2020
Jõudsime ikka väga mõnusa ilmaga kevadpäeva ära oodata ning kohtusime Raadi surnuaia väravas. Plaanis oli meie hoolde antud hauaplatsid üle vaadata st umbrohud välja noppida ning suurema tööna Leonhard Neumani raudaed veelkord üle värvida.
Huvilisi polnud seekord just väga palju, kuid üheskoos tegutsedes sai kõik vajalik mõne tunniga tehtud. Vahepeal pidasime valminud tööd imetledes väikese pikniku ja jutustasime oma käsil- ning kavasolevatest tegemistest.
Mõnda laiemale ringile jagades:
  • Kui Fred kevadel paralleelsetest perekonnanimedest väga põhjaliku ettekande tegi, siis pisut arusaamatuks jäi siiski, kuidas kõik see päriselus toimis. Üks võimalusi tuli hiljuti ette Avinurme vallakohtu protokollis (EAA.1134.1.7:147) kus vaheldumisi on juttu Jaan Sillast ja Jaan Waherist, kes on üks ja sama isik ning kummagi nime kasutamisel mingit kõhklust kellelgi pole. Igapäevaselt võis ta aga tuntud olla pigem talu nime järgi kas Sillara Jaan, Pikamurru Jaan või hoopis Pärtlimurru Jaan – Waheritel olid suured pered ja Jaanegi nende seas palju. 
  • Enne kui kuskile kaugemale kippuda – kui palju me oma Tartumaastki teame? Mis kihelkonnad on siia üldse ajalooliselt kuulunud? Mis neis praegu toimub ja tehakse, mida põnevat oleks vaadata? Paari nädala pärast oleme minemas Palamusele ja Kudinale – üks on vana kihelkonnakeskus, teine jääb Maarja-Magdaleenasse, järgmisena on plaanis Võnnu – mis on need küsimused, millele me sinna sõites vastuseid leida soovime?
  • Kas pole tuttav lugu: inimene lehitseb vana albumit ning küll tuleb siis nimesid, elusid ja lugusid! Kuid kui paluda need lood ka kirja panna, on äsjane hoogne jutustaja plaksti! lukus ja tõrjub, et tema pole üldse mingi kirjamees. Ja tõesti kui kirjutabki, on tulemus kuivavõitu ja ilmetu. Nüüd, kus vist igas telefonis on diktofonivõimalus – kas ja kuidas seda kasutada? Millised kokkulepped on vajalikud? Kuidas salvestatuga edasi toimetada?

Palju ilusat kevadet meile kõigile! Ja ikka kaasamõtlemist ja -tegutsemist!

             ☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘

EGeS Tartu osakonna ekskursioon 
Esmaspäeval, 15. juunil.  Väljasõit Tartust kella 9 paiku (täpsustame).
Esialgne kava: 
Palamuse Muuseum - Kudina mõis - Saare - Välgi õigeusu kirik.

Lõunasöök Palamusel Tõnissoni söögitoas. 
Osalemissoovist teatada võimalikult peatselt
bent.vilja@gmail.com
Info tel 525 0590 (Vilja)

No comments:

Post a Comment