Tuesday, May 28, 2024

Tarvastus 25.05.2024

 Väga ilus varasuvine väljasõit koos Pärnu osakonna rahvaga. Osales 11 seltsilist ja 5 külalist.

Terve päeva jooksul oli meie teejuhiks kohalik kodu- ja ajaloouurija Kalle Gaston, tänuväärselt leidsid meie jaoks aega ka Aili Anderson (Tarvastu raamatukogu, postipunkti, muuseumitoa ja hetkel ka käsitöökoja perenaine) ning Tarvastu koguduse õpetaja Elve Bender.

Üllatusena saabus hetkeks kohale ka noor mulgi korbi meister koos emaga, kes ahjusoojad saiakesed lõunapiknikuks reisulistele kätte tõi.

Mõned märksõnad veel: 

mõnusalt varjulised peatuspaigad palavas päevas; müstilised lood ja mulgi anekdoodid; talude nimed ja pildid hauakividel; kuus põlvkonda esivanemaid Alverite perekonnaplatsil; Peterburis tsaari vastuvõtul käinud Mats Alveri kiri kodustele aastast 1866; mulgi vaibad, sõbad ja muu peenike näputöö; Nikolai Baturin, Heino Pars ja Mensenkampfid; banaanikeeks; mis seos on Viljandi Lossimägede rippsillal ja Tarvastu ordulinnusel; kolm Jaan Silda Jaani poega korraga põllul; Jaan Viira õhulised inglid; pisike sinimustvalge lindike Harri Haameri haual 1987. aasta sügises; kohtumise ja jagamiserõõm.









Fotod: Silja, Marie-Hélène ja Vilja. Kollaažid FotoJet 



EELK Viljandi praostkonna kodulehelt:

Tarvastu Peetri kirik

XIV sajandil ehitatud hoone oli väike, võlvitud laega ja ilma tornita. Sellest perioodist on näha keskaegsete altarite juurde kuulunud nišid koori idaseinas ja pikihoone kirdenurgas. 1771, mil meister Johann Christoph Knauti juhtimisel laiendati ehitist umbes 10,5 m võrra ja ehitati läänetorn(kivist hilisbarokne kiiver), sai kirik oma praegused mõõtmed. Kirikusse tehti barokne laemaaling Viimse Kohtupäeva teemal.1892 süttis kirik pikselöögist. 1893 algasid kiriku taastamistööd, nende algatajaks praost Michael Jürmann, projekteerijaks ja ehitusmeistriks Gustav Heinrich Beermann. Sama aasta 5. detsembril pühitseti taasvalminud neogooti vormides kirik. Juurdeehitused tehti kooriosa lõuna- ja põhjakülgedele, samuti torni külgedele.Tööde käigus suurendati aknaavasid ja lammutati algne võidukaar. Altarilaud - C. Lesta töökoda (Tartu), Altarimaal Kolgata - Theodor Thieme (Dresden), orel - A. Terkmann

















Thursday, May 2, 2024

Raadil 1.05.2024

 

Osales 3 seltsilist


Rahulikult toimetades kulus poolteist tundi väga mõnusas meeleolus. Oleme ju järjepidevalt käinud, nüüd on põhiliselt vaja vaid väikseid vahtraid ja võililli välja nokitseda ning mõned kõrvalplatsidelt lennanud sügislehed kokku riisuda.

Talviku kivisamba ees läheb kohe üks tulp õitsema, Kampmaal saagisime mägimändi väiksemaks ning Erika plaat on nüüd jälle näha, Neumanni raudaed kestab kenasti ja Jaksi jalutsis õitsevad kivivaasis kuldtähed.

Pikniku tarvis leidsime seekord ühe eriti hea koha – pikk toekas pink suure puu varjus. Vahetasime uudiseid ja arutasime seltsiasju:

- Virve otsib endiselt, kellele raamatupidamine üle anda. Kes vähegi arvudega sina-peal, võiks ju vähemasti proovida, Virve poolt asjatundlik juhendamine.

- Siiri toob soovijatele hea meelega uuemad Põlvnemislood ja Aastaraamatu koju kätte – tore võimalus ka paar sõna vahetada. Helistame-kirjutame! Siiri kontakti saab Virve käest küsida.

- Sama ka väikese arvutiabi osas. Tiiu – kuidas Sul läheb?

- Gooti kirjaga hakkame lihtsalt tegelema, umbes samalaadselt kui Põlvnemisloo harjutustega: võtame ühe tekstilõigu ja katsume ühiselt sellest aru saada. Jagame meilitsi. Ei jäta pooleli. Kõik huvilised oodatud.

Harjutamise mõttes võib ajaviiteks proovida kirjutada mistahes tänapäevast teksti gooti kirjas.


Aitäh, Virve ja Siiri, selle kauni kevadpäeva eest!

EGeS aastakoosolek Tartus 13.04.2024

Kalev Toomi foto