Friday, March 17, 2023

14.03.2023. Gooti kiri edasijõudnutele

 

Koolitaja: Sven Lepa Rahvusarhiivist. Osales 9 seltsilist.

Eks see pealkiri liiga entusiastlik sai – pigem ütleks, et „natuke juba tegelenutele“ – sest kuigi õppetekstidega tutvumiseks oli meil mitu nädalat, kulus isegi asjatundja juhendamisel nüüd veel poolteist tundi, et millestki lõpuks enam-vähem ka aru saada.

Julgustuseks teadmine, et professionaalilgi võib mõnest käekirjast väljalugemine paras nuputamine olla, allpool lühike konspekt, mis abinõusid veel võib leida, kui näidistähestikud ja sõnaraamatud on tulemusteta läbi sõelutud:

  • Guugeldamine

  • Käsiloleva üriku ette- ja tahapoole lehitsemine: ehk on sama sõna kuskil korralikumalt väljakirjutatud? Kirjutajale tüüpiliste tähekujude/täheühendite kuju tabamine

  • Seletavad sõnaraamatud internetis. Wörterbuchnetz jt

  • AIS (täpsem otsing nimede ja piirdaatumitega), kinnituse ja lisainfo võimalus

  • Arusaamatuna näiva sõna väljaütlemine (suulises vormis on segavatel lisanditel vähem mõju)

  • Poolitusmärkide ja lühendite teadvustamine

  • Pärisnimed, võõrsõnad jm võivad olla ladina tähtedega, käändelõpp sealsamas aga gooti kirjas

  • Transkribus. Kui see ka täiuslikku teksti ei tekita, võib anda vähemasti vihjeid

       https://transkribus.ai/        

https://app.transkribus.eu

Põhiasi aga muidugi: palju praktikat. Lugeda, lugeda, lugeda! Ning jõudumööda saksa keelt õppida.

Kindlasti tuleb kasuks ka arhiivi poolt kavas olevast gooti kirja kursusest osa võtta ning kui huvilisi jagub, siis võime samal teemal edaspidigi ühisuurimisi korraldada.


EAA.1298.2.4 k 10. Sangaste kummalised juhtumused 1776-1802

den 5ten Juli 1780 ertruncken 2 leibliche Brüder Pukkritse Juhhan u Pukkritse Kaarli, die zusammen in einer Wirtschaft hielten, ersterer aber Haupt Wirth gewesen, in Lamba Hanna Jõggi. Wie es aber eigentlich mit diesem Unglück zugegangen, weiss niemand, denn die so ihnen nach dem Heuschlage Essen noch gebracht, finden das Pferd, die sie (?) von Hause mitgenommen am Ufer des Wassers grasen und 1 Huth auf dem Wasser schwimmen, auf dieses Merckmahlfingen die Leute das Wasser zu durchsuchen, und fanden obige beide Kerls in völler Kleidung ertruncken.

Auf Befehl Es (=eines) Priest. Kaiserl. Landgerichts wurden sie, da ihr todt zweifelhaft war, auf dem Kirch-hofe, jedoch ohne Klang u. Gesang begraben.