Friday, May 10, 2019

Leonhard Neuman (1885-1933)
Teatud mõttes on meie seltsiga liitunud uus liige - kunagine soololaulja, lauluõpetaja ja koorijuht, kes muuhulgas tegutses ka diplomaadina ning oli üks 1928. aasta suure laulupeo üldjuhtidest. Sündinud oli ta Tartus, oluline osa tema elutööst oli seotud õppejõu ülesannetega Tartu Kõrgemas Muusikakoolis ning Tartu Akadeemilise Meeskoori juhatamisega, Raadi Maarja kalmistule on ta ka maetud.
Ometi võib juhtuda, et pärast ilule ja inimestele pühendatud elu pole kaheksakümmend aastat hiljem peale kalmistu üldhooldaja enam kedagi, kes muusikamehe hauaplatsi eest hoolt kannaks. Kivi on tuhmunud, raudaed on roostes, läbi peene graniitkillustiku kasvavad võililled ja tärkab vahtravõsa. Neuman oli esimene nimi, mis Tartu linna asutuse Kalmistud juhatajale Enn Veenperele meelde tuli, kui käisime uurimas, et ehk võiks meie minevikuhuviline selts ka täiesti praktilises mõttes kuskil käed külge lüüa. Meil oleks põhjust kaunis ümbruses kokku tulla ja mõni koht saab korda.
9. mail saime täpsemat juhatust, noppisime platsilt umbrohud välja, riisusime killustiku siledamaks ning pidasime järgneva osas plaane. Laulupidu läheneb ja arvata on, et sellega seoses satub ka Leonhard Neuman nii mõnegi ringkäigu kavasse - oleks ju kena, kui avanev pilt silmale ilus vaadata oleks.
Kõige töömahukam osa ongi seotud selle roostes raudaiaga - kõveruste vastu me ei saa, kuid roostest puhastada ja üle värvida saame ikka. Täpsem töökirjeldus on meie listis laiali saadetud. Kivi ja plaadi pesemine seebi, vee ja harjaga on pigem ettevõtmise asi. Platsil olevat marmorristi me ei puutu, spetsialistioskusteta võib sellele hoopiski kahju teha.
Edaspidi tuleks käia paar-kolm korda aastas lehti riisumas ja taimestikku üle vaatamas, lilli istutada võib, kuid ei pea. Praegu õitsevad seal ülased, sinililled on lõpetanud. 
Kui meil tahtmist jätkub, võime tulevikus veel mõned teisedki platsid oma hoole alla võtta. 
Leonhard Neuman. https://www.e-varamu.ee/item

https://et.wikipedia.org/wiki/Leonhard_Wilhelm_Johann_Neuman 


https://dea.digar.ee/article/postimeesew/1933/10/22/34

Need "meie" olid seekord Virve, Inga ja Vilja. Kel huvi ja võimalust, ootame alati liituma. Jooksev info listi kaudu.
P.S. Leonhard Neumani kõrval marmorristi all puhkav Peter Pritson (Pritzon) on Genis täiesti olemas, kuid tema järeltulijatest lähemaid teateid pole.

No comments:

Post a Comment