Friday, February 16, 2024

Kodune fotokogu digiarhiiviks 2. 14.02.2024

 

Jätkuks 7. veebruaril toimunud teemaõhtule kohtusime taas nädal hiljem, et Kalevi juhatusel püüda asjast siiski aru saada. Kalev on digitaliseerimisega tegelnud juba kümme aastat ning nüüdseks on tal arvutiekraanil vaadatavaks muudetud üle 40 000 foto. Alates kooliajal tehtud must-valgetest filmirullidest, üle vahepeal moodsate värvislaidide kuni tänapäevaste digifotodeni välja. Kõige jaoks on oma abivahendid ja nipid, kuidas tulemust mõjutada. Üksjagu mõjutusi teeb tarkvara muidugi juba ise ära ning sedagi on hea teada.

Ka sellepoolest oli ettekanne meile jõukohane, et keskendus vaid skanneriga digimisele. Võrreldes kaameraga tegutsemisele, millest elukutseline fotograaf rääkis, on skanner asjaarmastajale palju lihtsam käsitleda ning tulemus on koduse fotokogu tarvis täiesti piisav. Siis saab juba albumite ja otsinguvõimaluste juurde asuda, kusjuures kõige tähtsam on muidugi mitte unustada õigel ajal nimede ja kuupäevade lisamist.

Kalevi tugev külg (lisaks hästi sõbralikule ja abivalmis loomusele) on veel ka see, et ta oskab näiliselt keerulised asjad lihtsate sõnadega ning asjalike näidete varal kuulajale mõistetavaks teha. Lõpuks oskasime üht-teist isegi juba küsida.

Kui nüüd kodus oma vanad filmirullid ja -karbid välja otsime ja mõtiskleme skanneri hankimise üle, siis... Võib-olla oleks mõttekas osakonna peale üks skanner osta ja siis osanike vahel ringi käima lasta?

Osales 9 seltsilist.

Üks fotodest, mida uurisime. Kalev Toomi kogu

Vanaisa pilt, kus foto negatiiv oli valesti pööratud. Kalev Toomi kogu


Meeldetuletuseks ka jutus mainitud juba ära olnud teemaõhtu teade. Järelvaatamise võimalust seekord pole.

Kutsume kõiki huvilisi 7. veebruaril kell 17 Rahvusarhiivi Tartusse (Nooruse 3) teemaõhtule „Kodune fotokogu digiarhiiviks“. Teemaõhtul annab fotograaf Tago Kalbri ülevaate koduste fotonegatiivide, slaidide ning fotode digiteerimise keerukustest ning Rahvusarhiivi konserveerimisvaldkonna juht Jaan Lehtarult saab näpunäiteid kuidas paremini säilitada kodus olevaid fotoarhiive.

Teemaõhtu lõpetab kasutusosakonna asejuhataja Sven Lepa, kes viib kuulajad kurssi, kuidas Rahvusarhiivi fotokogudes kõige paremini orienteeruda.

Tublimad jõudsid enne meie koosolekut osa saada teisestki ettevõtmisestMati Lauri raamatu „Talurahva seksuaalkäitumine 18. sajandi Liivimaal“ esitlusest. Raamatu teemadel vestlesid TÜ professor Mati Laur ja TLÜ dotsent Kaarel Vanamölder ning seda saab mugavalt osta ka arhiivi valvelauast.