Monday, October 24, 2022

Talgupäev Raadil 22.10.2022

Vaikses mahedas sügisilmas rahulikus tempos töötades saime oma kolm platsi pooleteise tunniga kenasti korda. Ikka jalutasime ka Jaksi ja Saskia juurest läbi. 

Osales kaks seltsilist, Virve ja Vilja, ning külalismeesjõuna Raul. 

Thursday, October 13, 2022

Koosolek 12.10.2022

Seekordsel kokkusaamisel Nooras oli esimese koolipäeva elevust – tore oli üle pika aja üksteist jälle näha, suvetegemistest jutustada ning vahepeal kogunenud mõtteid jagada. Eriline rõõm oli muidugi seltsiga (taas)liitunud Uku üle, kelle rohkem kui kümne aasta pikkune uurimistöö on osutunud nii mitmeharuliseks, et sellest parema ülevaate saamiseks tellisime temalt kohe eraldi ettekandeõhtu. 

Nii hea meel on ka Virve üle, kes on jätkuvalt rivis, konkreetne ja täpne osakonna kõikvõimalikes arvepidamistes ja Siiri üle, kellega käib alati kaasas mingi eriline positiivne aura, mida ta heldelt üle kogu seltskonna jagab. 

Kalevil on ideid Peipsitaguste töörühma tegevuse elavdamiseks (võtta väljarännukohti ükshaaval kitsamalt ette ja nendest huvitatud kokku tuua) ning idanema sai kaardiuurimiseklubi plaan (proovimegi esialgu kasvõi kahekesi mõnest vanast mõisa- või talukaardist võimalikult palju aru saada). 

Edal on suurepäraseid uudiseid Rannust – kevadel soikujäänuna tundunud Ninive hauatähise-lugu on praeguseks uue kiviplaadi ja arhiivirahva lubadusega edaspidine hooldus enda kanda võtta õnneliku lahenduse leidnud. Ning koos Rajaga võtsid nad ükskord kätte ja käisid, vana kaart näpus, ühe vana küla kõik vanad talukohad läbi. Oh kuidas see mainiminegi tõi umbsevõitu arhiivisaali suvepäeva tuult, päikest ja lõhnu! Mõlemast tegevusest loodame väga järgmises Põlvnemisloos lähemalt lugeda. 

Juss jällegi on hea näide sellest, kuidas ükskõik-kui-pika uurijakogemusega võib ikka sattuda mõnele üllatavale uuele teemale (võib-olla selline juhtumine aga just eeldabki üsna tüsedat kogemusekihti). Nii on ta kauge sugulase hauaplatsilt Pärnus jõudnud hoopistükkis Saverna metsavendadeni ning ka selle uurimistöö tulemus on kindlasti ootamistväärt. 

Vilja suvi on möödunud heade kodu- ja perelooliste raamatute seltsis, millest üksjagu oli kokkutulnutele lehitsemiseks laual ja jäävad edaspidi osakonna riiulile Noora uurimissaalis. Samuti on käsil omaenda praeguse koduküla ajaloo materjali kogumine – nii arhiivis istudes kui ka kohalikke inimesipidi käies ja kodus arvutis sugupuid välja joonistades. 
Elva raamatukogus septembris toimunud konsultatsioonitund (aitäh Tiina Tafenaule inspireeriva eeskuju eest!) oli kohale toonud kümmekond huvilist, teemade valdkond seinast seina ning nüüd leppisime kokku, kuidas edaspidi edasisuunamisel toimida: meie uurijate ja uuritavate nimed on ju kodulehel üleval. Aga jääb siis nii, et küsija kontakt saab edastatud uurijale, kes siis juba ise küsijaga ühendust võtab. Võib-olla tuleks mingi blankett koostada – et kes ja mis küsimusega. 
Kalmistuhuviliste kevadine kohtumine Tartus sai järje 3. septembril Pärnus (lähemalt peipsitagused@googlegroups.com ja kabeliaedajalutama@googlegroups.com)

Pildike Pärnu Alevi suruaialt 3.09.2022

Meie nüüd pikemat ekskursiooni sel sügisel enam ette ei võta, kevadeks liiguvad mõtted praegu Sangaste kanti ja Otepää kihelkonda. Kõikvõimalikud ettepanekud ja osalemissoovid on oodatud.

Kohal oli 7 seltsilist. Tervitused ja jõudu-tööle-soovid kõigile, kes seekord tulla ei saanud!
Järgmiseks ettevõtmiseks on meil talgupäev Raadil – vaatame lehtedelangemise ja ilma järgi oktoobri lõpupoole ning anname vähemalt paar päeva enne teada, pange vaim valmis!