Friday, October 22, 2021

Koosolek 21.10.2021

Oktoobrikuine koosolek Noora õppeklassis kujunes sama soojaks ja hoogsaks kui akna taga keerutav sügistuul. Juss oli lähemalt uurimiseks kaasa toonud suure kaardi, millel värviliste joontega ühendatud küla-, talu- ja perekonnanimed kajastasid tema esivanemate liikumisi aastasadade jooksul – kus oli elatud, kuhu edasi mindud, kustkandist oli leitud abikaasa jne. Kaart oli väljas ka suvisel sugupuude näitusel, kuid siis polnud ju aega eriti põhjalikult süveneda ega Jussil selgitusi jagada. Nüüd aga jõudsime nii tehniliste küsimusteni (kuidas nii suurt kaarti üldse paberile saada) kui geeniuuringuteni (kas tõesti võib geenipangast lisaks oma terviseandmetele saada teavet ka oma eellaste päritolu kohta?). 

Järgmisena tõusid teemaks talu- ja mõisakaardid. Mida neilt on võimalik välja lugeda? Kuidas kokku viia mõisaaegne kaart ja tänane maastikupilt ning kinnistupiirid? Mis kaarte üldse arhiivis on ja kuidas neid leida? Millised on kaarditöötluse, skaneerimise ja väljatrükkimise võimalused? Nagu ikka mistahes asjaga lähemalt tegelema hakates kerkisid esile igasse kanti hargnevad küsimused. Muuhulgas taipasime, et võime küll suguvõsauurimises olla edasijõudnute tasemel, kuid isegi sagedaste arhiivikülastajatena ei tea me siiski kõiki siinseid võimalusi või/ning oska neid ei kasutada ega soovidagi. Leppisime kokku, et palume ühele järgmistest kokkusaamistest arhiivitöötaja meid juhendama. Et ennast publikuna paremini ette valmistada ja teemades mitte liiga laiali valguda, jäi koduseks ülesandeks igaühel omaenda küsimused eelnevalt sõnastada. Kui juhtub, et küsimusteringe tuleb mitu, ongi väga tore – võtame nad siis üksteise järel ette.

Osalema oli jõudnud seitse seltsilist.
Raadil 19.10.2021 Kui Vilja teetermosega Raadile jõudis, oli Virvel üks plats juba korda tehtud. Kokku meil neid ju vaid kolm ongi – Talvik, Neumann ja Kampmaa – ning kui suvel on paar korda käidud võililli välja noppimas, on sügisene lehtederiisumine üsna väike töö. Nii ei kulunud meil täit tundigi, kui kõik sai valmis. Leidsime päikesepoolse pingi, rüüpasime mõnusasti teed ja nosisime küpsiseid.
Nagu varem ettevõtmises osalenud seltsilised teavad, on hauahooldus vaid ettekääne, et värskes õhus kokku saada, seltsiasju arutada ja oma tegemistest rääkida. Lisatasuna saab oma kätega teha midagi vajalikku, mis ka silmale ilus vaadata.