Monday, April 19, 2021

 

Raadil 15.04.2021

Oleme oma töödega järje peal. Sügisel saime lehed riisutud, nüüd polnud vaja enamat, kui kogunenud hauaküünlad ja viimaste tormituultega mahapudenenud oksarisu kokku korjata ning platsid kergelt rehaga üle käia. Talvikul õitsevad siniliiliad (sillad), Kampmaal ja Neumannil sinililled.

Mälestusi Jaks Lankotsist teadis seekord jagada Uuno. Legendile osakonna rajajast ja kauaaegsest juhatajast lisandus Jaksi alati hingestatult kaugusesse vaadanud pilk ning sugupuude kogu, mille edasist saatust ega praegust asukohta me ei tea. Kuigi ikka oleks kasulik ja tore vaadata, kes ja kuidas varasemalt teinud on.

Neumanni ja Pritsoni kohta on samuti vahepeal selgust saanud. Koorijuht Leonhard Neumanni ema ja Tartu võõrastemajapidaja Peter Pritsoni naine olid õed – Raadi mõisast pärit Märt Orava tütred Leena ja Johanna Christina. Seega puhkavad siin kõrvuti tädimees (surnud 1899) ja õepoeg (surnud 1933).

Neumannid olid tulnud Sänna mõisast, Pritsonid olid elanud Arukülas, Koeru kihelkonna Udeva mõisas ning siis jälle ringiga Tartusse tagasi jõudnud. Leonhard Neumannil lapsi polnud, Peter Pritsoni ainuke tütar abiellus Hans Leesmentiga (Halliste kihelkonnast), pere asus Tallinnasse ning nii see plats on otsese hooleta jäänud.


Aga see oli väga ilus päev. Oli armas üle hulga aja taas kohtuda ning ka kõik need, keda haudadel meenutasime, näisid olevat hetkeks meiega.


Uuno, Virve ja Jussiga Jaks Lankotsi meenutades