Sunday, March 15, 2020



12.03 koosolek
Osales 6 seltsi liiget ja 2 külalist

Mõne kuu eest, kui püüdsime juubeliaasta teemadest inspiratsiooni leida, tekkis peretraditsioonide märksõna juurde jõudes idee sellest mõnes muuseumis rääkida. Kuidagi loomulikult läks mõte kohe Ülenurme Põllumajandusmuuseumile.
Kuna jõulu- ja jaanikombed tunduvad niigi teada olevat, siis valisime ühe näiliselt pühadevaese perioodi vastla- ja jüripäeva vahel – ning täiesti kogemata juhtusimegi kokku tulema väga vanal rahvakogunemispäeval – korjusepäeval! Kel huvi, saab guugeldada, kuid korjustega pole päeval igatahes midagi pistmist. Küll aga on see olnud muuhulgas päev, mil vaadati üle, mis toiduvarudest veel alles ning kui muud ka enam polnud, siis herneid (ja uuemal ajal ka kõrvitsaid) ikka.
Tellitud muuseumitund kujuneski mõnusaks söömapeoks, kus hernekotlettide, kõrvitsasalati ja kaheksaviljahelbepannkookide kõrvale arutasime juturingis, mis seisus meie oma peredes vanad rahvakombed ja uuemad traditsioonid on.

Kõige suurem üllatus oli ehk meie suhteliselt väikeses seltskonnas ilmsiks tulnud mitmekesisus – alates kasvõi sellest, millal on saunapäev ja millal tehakse pannkooke, kas süüakse veri- või tanguvorsti või mis lugu on pikalauapidudega. Väga kosutav oli teada saada, et kusagil jooksevad veel tõsimeeli ringi mardisandid ja näärisokud ning on päriselt olemas peresid, kus pühapäevati tööd ei tehta. On üldisemaid kombeid (jõuluajal kirikus ja/või surnuaial käimine), millega siiski kõik kaasa ei lähe (käivad näiteks hoopis metsas) ja on neid, mida ainult oma peres järgitakse (sünnipäeva rabamatkad, loomade nääripuu) jne. Kui algul tundus, et mis need paar traditsiooni ikka ära kirjeldada on, siis tegelikult selgus jutu käigus nii palju, mida peetakse oluliseks ja kõigi juures veel igaühel oma väikesed eripärad, rääkimata lugudest, et mis ja kuidas see kõik oli varem ja miks on miskit muutunud, ära kadunud või juurde tulnud – nii et näiteks vastlaliug ja -kuklid jäid üldse käsitlemata ning kangesti oleks tahtnud küsida, et kas teie peres süüakse ka Vabariigi aastapäeval kiluleiba ja täidetud mune?

Suur aitäh meie giidile Janele ja Leivatare perenaisele Ülenurme muuseumist meid vastu võtmast ning meie seltsi Tiiule ja Virvele kogu seda üritust ettevalmistamast!


Kui Jumal elu ja tervist annab, siis järgmine kokkusaamine toimub teisipäeval, 5. mail Raadil (loodan, et see kuidagi musta huumorina ei kõla). Liitumaks EGeS juhatuse algatusega juubeliaastal ja genealoogia nädalal mälestada lahkunud seltsiliikmeid, viime nende haudadele mälestusküünla koos sini-must-valge lindiga.

Kohtumine tuleks kolmandiktöine (korrastame meie hooldada olevad platsid), kolmandikpidulik (süütame küünlad) ja kolmandikhariv (meenutused ja isikuloolist). Küünlad ja lindid on seltsi poolt, tööriistad kohapealt.
Soovi ja võimaluse korral ootame kaasa liikuma ka Pauluse ja Rahumäe kalmistule. Täpsem info edaspidi.
Allpool väike nimekiri neist, kelle hauale soovime küünla viia: 
Raadi – Jaks Lankots, Saskia Kasemaa
Pauluse – Maimu Kiik, Tiiu Oja
Rahumäe – Ülo Parbus
Kas keegi teab, kuhu on maetud Evald Reintam?

Oleks hästi tore, kui saaksid tulla ka meie varasemad olijad – need, kes veel teavad ja mäletavad seltsi algusaegu ning oleksid nõus seda ühises ringis meenutama.