Thursday, January 30, 2020


23.01.2020 koosolek

Osales 13 seltsi liiget ja 2 külalist.

Tartu osakonna raamatud Nooras
Silt „Eesti Genealoogia Seltsi Tartu osakond“ Noora uurimissaali riiulil aitab osakonnale kingitud või osakonna rahaga ostetud raamatud üles leida ning ühtlasi annab meie olemasolust oma vaiksel moel ka laiemale ringile teada. Kõik trükised on tembeldatud ning arhiiviga on meil kokkulepe, et osakonna liikmetel on põhimõtteliselt võimalik neid ka koju laenutada. Selleks on sisse seatud vihik osakonna liikmete nimekirjaga. Vihikusse palume märkida: kes laenas, millal laenas ja millise raamatu laenas. Väljumisel näidata oma sissekannet vihikus ja oma liikmekaarti või ID-kaarti uurimissaali teenindusletis. Tagastades märkige taas kuupäev ja allkiri, soovituslikult võiks tähtaeg olla 1 kuu.
Raamatukogu komplekteerimisel soovime keskenduda Tartumaa (ja Võrumaa) kodu- ja eluloo alastele väljaannetele sh mälestustele, ka võiksid olemas olla EGeS-i poolt valitud aasta väljaanded. Riiulil saavad olema ka seltsi Aastaraamatud ning Põlvnemislood. Annetused ja ettepanekud raamatukogu korraldamiseks on oodatud!
Suur aitäh senise tegevuse eest Virve Redile ja Juss Konksile!

Fred Pussi ettekanne „Paralleelsetest perekonnanimedest Võnnu kihelkonna näitel“
Uurijale, kel seni on olnud õnne esivanemate nime jälgedes turvaliselt seilata kihelkonnas, kus mõisaomanikud ja kirikuõpetaja on olnud ühel meelel ning otsitav perekonnanimi ühtviisi äratuntav nii hingeloendite kui kirikuraamatute lehekülgedel (ja oh imet, ka registrites on nimi õigesti olemas!), tuleb igati värskendavana kasuks vähemasti korraks sattuda Võnnu kihelkonna töömaile. Näiteks Ahja mõisas 53% juhtudest perekonnanimi hingeloendis on teine, mis meetrikas/personaalraamatus. Ja erinevus on ikka täielik (ühes Kersna/Kärstna, teises Muuga ja selle tuletised). Et vennad said kumbki oma perekonnanime, seda tuleb ju mujalgi vahel ette, kuid et ka need nimed omakorda perekonna piires näiliselt täiesti suvaliselt lõputult varieeruvad – selles osas hoiab Võnnu vist küll esikohta. Ning et asi veel segasem oleks, siis olgu siinkohal näiteks nimi „Piir“ Ahja mõisas: 1855. aastal said 30 senist Piiride suguvõsa igaüks täiesti uue perekonnanime. Kes seal siis omavahel sugulased olid või ei olnud. No põnev on Võnnu kandi uurijatel igatahes – palju jõudu neile ja õnne avastusretkedel!
Fred Pussi artikkel on lähemal ajal ilmumas, anname sellest siis ka listis teada.



Teated

Leksikon EGeS-i liikmeskonnast 1990-2020
Edastame Raivo Maine sõnumi, mis on mõeldud nii praegustele kui endistele Eesti Genealoogia Seltsi liikmetele:

2020. aastal tähistame seltsi taasloomise 30. aastapäeva ning koostame ühtlasi leksikoni seltsi
 liikmeskonnast nende 30 aasta jooksul. Leksikoni viimistlemine on jõudnud lõppjärku ning kindlasti soovime me kõik, et tulemus oleks võimalikult täielik ja täpne.
Nõnda palun kõigil EGeS liikmetel, kes pole veel saatnud ülevaadet endast ja oma uurimustest ning  uuritavatest nimedest ja fotot teha seda hiljemalt 10.veebruariks 2020.
Sama tähtaeg kehtib, kui soovite oma esitatud andmetes teha täiendusi või muudatusi. 

Võimalikele küsimustele vastab ning teie andmeid ootab Merike Poljakov 
seltsi Tallinna osakonnast aadressidel merikepol@gmail.com või merikepol@hot.ee


Ühispilt Põlvnemisloosse
Maikuus ilmub Põlvnemisloo eriväljaanne, milles iga osakond saab endale ühe lehekülje sh osakonna liikmete ühispilt. Nagu toimetus teada annab: „Oodatud on uued fotod...Mida leidlikuma nurga alt, seda vahvam (droonipilt, aknast tänavale või tänavalt tuppa pildistatud, lavastatud, selfi vms)“ - Seega ootame häid ideid ja kui kellelgi on aparaat, millega teha trükikõlblikke pilte või tuttav fotograaf, siis palume järgmisele kokkusaamisele kaasa võtta! Või siis 12. märtsil Ülenurme Põllumajandusmuuseumi. Tähtaeg on 1. aprill.

Tartu osakonna järgmine koosolek
...toimub 13. veebruaril kell 17 taaskord Nooras, et vajadusel uurimissaali arvuteid kasutada. Esialgne päevakava:
1. Arhiivimaterjalid internetis. Kogemusnõustamine. Onomastika andmebaas ja ProGeni. Oodatud on nii algajad kui kogenud uurijad.
2. Aastakoosoleku eelinfo. Volitused.

Huvilistel on võimalik samas üle tänava Physicumis käia vaatamas meie osakonna liikme Silvia Vislapi isa Albert Anni mälestusnäitust:

Albert Anni - 100 aastat sünnist
Mälestusnäitus
W. Ostwaldi 1, Physicumi 1. korrusel
10.02-3.03.2020
Avamine 12.02 kell 17

Aastakoosolek
Eesti Genealoogia Seltsi aastakoosolek toimub 14. märtsil Tallinnas. Lähem info peatselt listis ja eelnevatel kokkusaamistel.

Eelteade Tartu osakonna märtsikuu kohtumisest
Saame kokku Ülenurme Põllumajandusmuuseumis:
Neljapäeval, 12. märtsil kell 14 või 15.    
Kavas:
Muuseumitund rahvakalendri vähetuntud tähtpäevadest
Traditsioonilised märtsikuised toidud. Teeme ja sööme.  
Juturing söögi kõrvale: 
Meie pere tähtpäevad ja traditsioonid minu lapsepõlves ja tänapäeval. 

Osalustasu seltsi liikmetele 5 eurot.
Palume kindlasti PÜHAPÄEVA ÕHTUKS st 2.02 teada anda,
kes soovib ja saab osaleda ning kas jõuab kell 14 või 15.

bent.vilja@gmail.com

Ülenurme käivad tasuta bussid. Täpsem info edaspidi.