Thursday, September 5, 2019

Suvi 2019


 Armast
Saskia Kasemaad
12.02.1945-8.08.2019
jääb mäletama
   Eesti Genealoogia Seltsi Tartu osakond  





Osakonna tegevuses on suvi olnud suhteliselt vaikne.
Raadil võtsime Neumannile lisaks hooldada ka Heiti Talviku isa Siegfried Talviku platsi. See oli täiesti suvalist rohtu täis kasvanud. Võtsime need juurtega välja, kahjuks surid selle käigus ära ka paar sõnajalga, mis ümberistutamisega ei leppinud. Nüüd istutasime nende asemele Virve aiast valge ja punase astilbe. Vaatame, kuidas neil seal läheb, ülejäänud pinna hoiaks lihtsalt liivase nagu ta on. Nii et kui keegi juhtub mööda minema ja aega on, siis võiks lahkesti pilgu peale heita ja vajadusel rehaga üle käia.

Siegfried Talviku sulest on Eesti Mõtteloo sarjas ilmunud ka raamat „Sule ja skalpelliga“.
https://www.geni.com › people › Siegfried-Ferdinand-Talvik

On veel ka kolmas plats – Mihkel Kampmaa oma, millega peaks tegelema Kirjandusmuuseumi rahvas, kuid kuna näib, et kuigi tihti nad sinna ei jõua, siis võime ju meie neid toetada. S.t vajadusel rohida ja/või riisuda.

Suvepäevadel Valgas oli meilt viis osalejat: Virve, Aino, Juhan, Heldur ja Vilja. Mõlema päeva kava oli väga tihe ja huvitav, põikasime ühtepuhku Eesti ja Läti vahet, mida viimasel ajal tehakse tihti, kuid tänu suvepäevadele sattusime nüüd kohtadesse, kuhu muidu pole taibanud minnagi – Cimze seminari maja (praegu Valka koduloomuuseum), Luke kalmistu, Härgmäe linnuse varemed, Kaagjärve vabrik ja mõisahoone ning lõpuks Koivalinna mõis oma väga vahva giidiga. Ka Valga osakonna liikmete panus suvepäevade ettevalmistamisel ja läbiviimisel oli silmnähtavalt pühendunud ja südamlik. Siinkirjutaja jaoks oli eriti muljetavaldav eelneva teavitustöö põhjalikkus ning Mai Simsoni giiditöö. Ka toitlustamine ning majutus olid korraldatud suurepäraselt, ehk vaid õhtusöök jäi mõne jaoks liiga hilja peale. Päeva üldise kava seisukohalt oli aga seegi väga loogiline.

Kurva uudisena tuli enne augusti keskpaika Saskia lahkumine. Hästi armas inimene, kes ei jätnud ühelegi kirjale või teatele vastamata, kuigi viimased vastused olid ikka, et seekord ta kahjuks tervise pärast osaleda ei saa. Nüüd siis on ta Raadil meid alati ees ootamas ning tema mõtlike sõstrasilmade vaade meid saatmas. Kas mõni laps jõudis tema vana albumi fotode juurde käiva jutu linti võtta või on taas killuke ühest pereloost jäädavalt kadunud? Hei, inimesed – millega te tegelete!?
Seltsi poolt viisime pärja.